STŠ napis (desktop)

Srednja tehniška šola Koper

STŠ napis (phone)

Sednja tehniška šola Koper

Ekskurzija na Nizozemsko

Zadnji dan v marcu, zgodaj zjutraj, smo se dijaki STŠ in spremljevalci odpravili na ekskurzijo na Nizozemsko.
 
Z avtobusom smo se najprej odpeljali na letališče v Benetkah, od koder smo poleteli na Nizozemsko. Že let je bil za marsikoga zanimiva izkušnja, saj so nekateri prvič potovali z letalom. Pristali smo na največjem Nizozemskem letališču Amsterdam Schiphol. 
 
Prvi dan ekskurzije smo občudovali njihovo čudovito pokrajino, prepleteno s kanali, travnatimi ravnicami in urejenimi kolesarskimi potmi. Čudili smo se številnim kolesom, ki jih je na Nizozemskem več kot prebivalcev. V kraju Oosterdijk smo obiskali zanimiv muzej parnih strojev, kjer so nas pričakali z velikim navdušenjem. Posebej za nas so tisti dan v muzeju, že zgodaj zjutraj, zagnali vse parne stroje, da bi ti v času našega obiska brezhibno delovali. V pokrajini reke Zaan smo obiskali muzej na prostem Zaanse Schans, kjer smo si lahko ogledali vse tisto, po čemer je Nizozemska najbolj znana - mline na veter, cokle in sir. V coklarni smo se seznanili s postopkom izdelave njihovih značilnih cokel in jih tudi pomerili, v sirarni pa smo okušali odlične sire. Polni vtisov prvega dne smo se v večernem času namestili v modernem hotelu Meininger Hotel Amsterdam City West, ki je le 5 km stran od samega centra Amsterdama.
 
Na Nizozemskem smo uživali štiri dni. Ogledali smo si veliko zanimivosti, kot so moderen znanstveni center NEMO, center Amsterdama Dam Square z zelo zanimivo okolico (Red Light District :-)), brusilnica diamantov (pomerjali smo prave diamante, ki stanejo vrtoglavih 100.000 € in več!), Narodni muzej z znamenito Rembrandtovo sliko Nočna straža, Van Goghov muzej ... 
Da ne boste mislili, da smo se potikali le po muzejih! Imeli smo dovolj prostega časa, da smo lahko tudi sami raziskali ulice Amsterdama in tako občutili pravi utrip tega zanimivega mesta. 
Ogledali smo si ga tudi z ladjice, zapeljali smo se po enem izmed številnih kanalov Amsterdama.
 
Zadnji dan smo se seznanili s projektom Delta, kjer so nam na zelo slikovit in interaktiven način približali njihovo večno borbo z vodo. Obiskali smo še arhitekturno zanimivo mesto Rotterdam, ki je znano kot eno izmed največjih pristanišč na svetu, ter mesto Haag, ki je pri nas najbolj znano po Mednarodnem kazenskem sodišču. Sprehodili smo se tudi skozi zanimivo, skoraj pravljično mesto Delft, kjer se je čas ustavil (mesto je skoraj nespremenjeno od 18. stoletja). Na poti na letališče smo imeli še nekaj prostega časa v priljubljenem nizozemskem letovišču Scheveningen, kjer smo ugotovili, da imajo tudi Nizozemci sanjske peščene plaže. 
 
Domov smo se vrnili polni vtisov. Imeli smo se res lepo.

Nazaj

Opozorilo! Ta stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Kaj so piškotki?