STŠ napis (desktop)

Srednja tehniška šola Koper

STŠ napis (phone)

Sednja tehniška šola Koper

Ekskurzija v Zreče in Štore

Vsak »strojnik« mora enkrat videti železarno! Naše strojne tehnike (dijake 2. A, 2. B in 4. Bs) je na  ogled proizvodnje jekla v Železarni Štore popeljala kar šola v okviru strokovne ekskurzije. Težko bi rekli, da jih je železarna pustila hladne – ogromne količine staljenega jekla izdatno ogrejejo prostore, pa tudi dramatičnost dogajanja (ogenj do stropa, žareči bloki) intenzivno pritegne pozornost.
 
V  tovarni Unior Zreče uporabljajo pretežno jeklo iz Štor, in tudi to smo si ogledali. Ne izdelujejo le orodja, po čemer jih najbolj poznamo,  temveč tudi CNC-stroje in veliko delov za tuje avtomobilske industrije. Kljub zamaškom za ušesa, ki smo jih dobili, je bil v kovačnici, enem od  proizvodnih procesov, hrup izreden. Posebej  so našo pozornost pritegnila hidravlična in padalna kladiva ter kovaške preše, ki na žareče kose udarijo z močjo tudi  par sto (do 2.000) ton.  Na teh delovnih mestih so tako težke razmere,  da lahko tam delavec dela (zdrži) le pol ure, nato mora na drugo delovno mesto.
 
Ne samo, da je bilo zanimivo, ogleda obeh tovarn so odpirala tudi strokovna vprašanja in pri nekaterih dijakih tudi vprašanja nadaljnje poklicne poti.

 
Bojana Pečar
 
Nazaj

Opozorilo! Ta stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Kaj so piškotki?