STŠ napis (desktop)

Srednja tehniška šola Koper

STŠ napis (phone)

Sednja tehniška šola Koper

Evropski dan jezikov na Srednji tehniški šoli Koper

Svet Evrope je 26. september razglasil za evropski dan jezikov. Z njim želi spodbujati zavedanje o kulturni in jezikovni raznolikosti ter k boljšemu medsebojnemu razumevanju.
 
Temu se pridružujemo tudi na Srednji tehniški šoli Koper. Prepričani smo, da z učenjem jezikov podpiramo večjezičnost in medkulturno razumevanje ter spodbujamo vseživljenjsko učenje tudi izven šolskih klopi. Našo šolo obiskujejo dijaki različnih narodnosti in mi verjamemo, da multikulturnost bogati vsakega od nas. 
Letošnji evropski dan jezikov smo popestrili s kvizom, ki so ga reševali vsi dijaki, najboljša  med njim – Anabel Zugan iz 1. Ag –  pa je dobila simbolično in koristno nagrado, ki jo je podarila Mestna občina Koper.  
Slovenci menda po zadnjih podatkih, ti so iz leta 2014, od tujih jezikov v največjem številu govorimo angleško, a smo mi dokazali, da zmoremo več. Preizkusili smo se v poznavanju besedišča sodobne slovenščine, nekoliko zastarelih (a lepih!)  slovenskih besed ter istrskega narečja, malo »za hec in veliko zares« smo se dokazali v poznavanju italijanščine, angleščine, francoščine, nemščine, španščine, ruščine, bošnjaščine, albanščine in makedonščine. Ali veste, kaj pomeni »ob letu osorej«?  Kaj misli Anglež, ko reče: »I'm feeling a bit off colour today?«. Kaj pomeni francoski izraz »les doigts dans le nez« ali ruski »fključi svet«, makedonski »Sakam te!«, bošnjaški »laprdati«, albanski »top« …?
 
Mi že. Skoraj vse. Ker sta bogastvo in lepota tudi v raznolikosti.
Jelica Maraž
Nazaj

Opozorilo! Ta stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Kaj so piškotki?