STŠ napis (desktop)

Srednja tehniška šola Koper

STŠ napis (phone)

Sednja tehniška šola Koper

Strokovna ekskurzija v Rižarno, Center znanosti in Briško jamo

Dijaki četrtega letnika tehniške gimnazije so se v četrtek, 18. oktobra 2018, s spremljevalkami odpravili na zanimivo zgodovinsko-znanstveno-jamarsko ekskurzijo v Trst in njegovo okolico.
 
Prva postaja je bila Rižarna pri Sv. Soboti (Risiera di San Sabba), kjer nam je vodič v eni uri z zanimivim pripovedovanjem predstavil pretresljive zgodovinske dogodke poslopja sredi Trsta, sprva namenjenega luščenju riža. V času nacistične okupacije so zgradbo spremenili v taborišče za vojne ujetnike, uporabljali so jo tudi kot zapor s krematorijem za množično uničevanje talcev, partizanov in Židov. 
 
V nekaj kilometrov oddaljenem kraju Grinjan (Grignano), v bližini znanega gradu Miramar, smo naše možgane preusmerili v znanstvene vode. V Centru znanosti (Immaginario Scientifico), opremljenem z interaktivnimi in multimedijskimi vsebinami, smo se v Planetariju trudili spoznavati ozvezdja in razsežnosti Vesolja. Preko številnih didaktičnih eksponatov smo se lahko vsak na svoj, predvsem pa zabaven, način »dotikali« znanosti.
 
Za zaključek nas je čakala še jamarska izkušnja. Vasica Briščiki na italijanski strani tržaškega Krasa je znana po Briški jami oz. Jami pri Briščikih (Grotta Gigante). Osrednja dvorana je visoka kar 107 m, široka 65 m in dolga 130 m, zaradi česar je od l. 1995 vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov. Njeno razsežnost smo spoznali tudi sami, saj vodi vanjo približno 500 stopnic. Jama je znana po številnih meritvah. Velika višina in stalna temperatura sta spodbudili namestitev številnih znanstvenih instrumentov, med drugim dveh geodetskih nihal (najvišjih na svetu), dolgih približno 100 m, ki sta zaščiteni s plastičnima cevema in merita tudi najmanjše tektonske premike. 
 
Na poti nazaj, proti Kopru, smo se ob povzetku dogodkov spomnili, da je to zadnja skupna ekskurzija generacije 4. letnika tehniške gimnazije … :-(.
Erika Korošec
 
 
 
 
 
 
 
Nazaj

Opozorilo! Ta stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Kaj so piškotki?