DogodkiEkskurzije

Bonjour Paris!

Bonjour Paris!

Kam smo se odpravili tokrat? V francosko prestolnico – Lutecijo – ali kot ji danes rečemo – Pariz. Nekdaj so ga imenovali tudi mesto svetlobe, saj je imelo že v 19. stoletju dobro razvit sistem ulične razsvetljave.


Po pristanku na letališču Charles de Gaule (drugo najprometnejše letališče v Evropi) nas je pot vodila na grič umetnikov Montmartre z belo baziliko Jezusovega srca. Sprehodili smo se po pariških ulicah, ki so estetsko zasajene z drevoredi, visoke stavbe s panoramskimi okni pa zaključujejo mansarde, ki so ime dobile po arhitektu Mansartu. Veliko je čudovitih elementov iz obdobja art-deco, na žalost pa ne manjka niti smeti.
Peljali smo se mimo znamenitega kabareta Moulin Rouge, kamor se ljudje hodijo zabavat že več kot 130 let. Obiskali smo tudi 50 metrov visok Slavolok zmage, četrt Saint Germain in Invalide, kompleks z vojaško noto, kjer je tudi Napoleonov grob. Nekateri smo se sprehodili tudi do Notre Dame, ki jo je pred nekaj leti prizadel požar. V Lovru je bila naša glavna »tarča« Da Vincijeva Mona Liza, ki je Francozom znana kot La Joconde.
Naslednji dan smo se povzeli na ikono Pariza, Eifflov stolp, od koder smo lahko opazovali mesto, ki sega vse do obzorja. Čakala nas je še vožnja z ladjo po Seni, ki jo v Parizu prečka 37 mostov, smo pa za premike po mestu sicer uporabljali metro, ki dnevno prepelje več kot 5 milijonov potnikov.
Zadnji dan je bil namenjen tehniškemu muzeju Arts et Metiers in muzeju “zraka in vesolja”, kjer je prikazan razvoj letalske tehnologije. Pobliže smo si lahko ogledali ene največjih ikon, kot so Boeing 747, Airbus A380 in nadzvočni Concorde, ki je lahko dosegel neverjetnih 2179 km/h!


Kaj bo naša naslednja destilacija? Ne vemo še, zagotovo pa ne bomo ostali doma.

Pariz, au revoir!

Matic Štemberger 

Skip to content