DogodkiEkskurzije

Dijaki STŠ Koper so obiskali Vojašnico slovenskih pomorščakov v Ankaranu

Dijaki STŠ Koper so obiskali Vojašnico slovenskih pomorščakov v Ankaranu

V sredo, 17. aprila 2024, so dijaki 2. letnikov programov avtoserviser, inštalater strojnih inštalacij, mehatronik, frizer in računalnikar v okviru predmeta Aktivno državljanstvo obiskali Vojašnico slovenskih pomorščakov v Ankaranu. Namen obiska je bil spoznati delovanje in vlogo Slovenske vojske v nacionalno varnostnem sistemu, z delovanjem 430. mornariškega diviziona, se seznaniti s sodobno potapljaško opremo in hiperbarično komoro ter ogled ladje Ankaran.

Program obiska je bil bogat in raznolik. Dijaki so najprej prisluhnili predstavitvi delovanja in vloge Slovenske vojske v nacionalno varnostnem sistemu. Nato so se podrobneje seznanili z delovanjem 430. mornariškega diviziona, ki je zadolžen za varovanje slovenskega teritorialnega morja in sodelovanje v mednarodnih pomorskih operacijah.

Posebno zanimiv je bil ogled najsodobnejše potapljaške opreme, s katero se potapljači Slovenske vojske spuščajo v globine morja. Dijaki so si ogledali tudi hiperbarično komoro, ki se uporablja za zdravljenje dekompresijske bolezni in za simulacijo potapljanja v velikih globinah.

Za zaključek obiska so si dijaki ogledali ladjo Ankaran, eno od najsodobnejših patruljnih ladij Slovenske vojske. Med ogledom so jim mornarji predstavili delo in življenje na ladji.

Dijaki so bili nad obiskom Vojašnice slovenskih pomorščakov v Ankaranu navdušeni. Pridobili so veliko novih znanj in izkušenj ter se od blizu spoznali z delom Slovenske vojske.

Srednja tehniška šola Koper se zahvaljuje Slovenski vojski in 430. mornariškemu divizionu za možnost obiska in topel sprejem.

mag. Barbara Hrvatin

Skip to content