STŠ napis (desktop)

Srednja tehniška šola Koper

STŠ napis (phone)

Sednja tehniška šola Koper

Računalnikar

Računalnikar izdeluje računalniška omrežja, vzdržuje in servisira računalnike, namešča in posodablja operacijske sisteme ter programsko opremo.

S končanim programom je dijak usposobljen za:

  • uporabljanje standardne pisarniške programske opreme, beleženje sistemskih in uporabniških sporočil ter organizacijo servisiranja sistemske in aplikativne programske opreme; 
  • pripravljanje samodejnega arhiviranja datotek za zunanje uporabnike;
  • zaganjanje sistema, nameščanje standardne in sistemske programske opreme ter varno zaključevanje dela na računalniškem sistemu;
  • nameščanje, testiranje in posodabljanje sistemske programske opreme in operacijskega sistema ter administriranje operacijskega sistema;
  • skrb za varnost delovne postaje in uporabniških podatkov;
  • nameščanje in osnovno vzdrževanje strojne opreme, izbiranje komponent ter sestavljanje računalnikov;
  • spremljanje delovanja ter odpravljanje manjših napak v omrežju, strojne in programske opreme;
  • arhiviranje in varovanje baz podatkov;
  • oblikovanje obrazcev in poročil.

Program srednjega poklicnega izobraževanja traja tri leta. Kandidati, ki se želijo vpisati v ta program, morajo imeti uspešno zaključeno osnovno šolo ali nižje poklicno izobraževanje. 


Poudarek je na pridobivanju strokovnih, predvsem praktičnih znanj. 

Praktično usposabljanje pri delodajalcu traja 24 tednov, 6 tednov v drugem letniku ter 18 tednov v tretjem letniku. Če si praktičnega usposabljanja pri delodajalcu dijak ne uspe urediti sam, mu pri tem pomaga šola. Poudarek je na praktičnem usposabljanju in stroki.

V izobraževalnem programu je 582 ur namenjenih odprtemu kurikulu in uresničevanju ciljev na regionalni ter lokalni ravni. Šola, v sodelovanju s socialnimi partnerji in gospodarskimi združenji, definira cilje tega dela kurikula.

Program dijaki zaključijo z zaključnim izpitom.Dijaki imajo možnost nadaljevanja izobraževanja na srednjem poklicno-tehniškem izobraževanju v programih tehnik računalništva in tehnik mehatronike, ki se izvajata na naši šoli.

 

Predmetnik

 

Nazaj

Accessibility

Opozorilo! Ta stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Kaj so piškotki?

Joomla3 Appliance - Powered by TurnKey Linux