STŠ napis (desktop)

Srednja tehniška šola Koper

STŠ napis (phone)

Sednja tehniška šola Koper

Strojni tehnik

Strojni tehnik je med vsemi tehničnimi poklici zagotovo najbolj zaposljiv. Potrebujejo ga skoraj povsod v strojni industriji, pa tudi v lesni, tekstilni, gradbeni industriji in še kje. Strojni tehnik se lahko zaposli kot:
organizator in vodja del na različnih ravneh odločanja: menedžer podjetja, vodja proizvodnih in prodajnih enot, delovodja delavnice ali gradbišča, skupinovodja monterjev …, 
konstruktor, tehnolog,
upravljavec proizvodnih strojev, kontrolor proizvodnje ali izdelkov, skladiščnik,
programer in operater računalniško krmiljenih strojev, vzdrževalec računalniške opreme,
komercialni in nabavni referent, svetovalec za prodajo,
trgovski zastopnik ali poslovodja, prodajalec avtomobilov in tehnične opreme,
zavarovalniški zastopnik, cenilec avtomobilskih škod,
nadzornik gradbišča, izvajalec zaključnih del v gradbeništvu,
monter klimatskih, plinskih in ogrevalnih naprav,
varnostnik, inštruktor praktičnega pouka ali inštruktor v avtošolah …
 
Program strojnega tehnika lahko traja 2 leti ali 4 leta. Program se zaključi s POKLICNO MATURO, ki obsega pisni in ustni izpit iz slovenščine, pisni in ustni izpit iz strojništva, pisni in ustni izpit iz tujega jezika ali matematike ter izdelek oziroma storitev in zagovor.
Bodoči strojni tehniki se lahko izobražujejo po individualnem ali skupinskem organizacijskem modelu izrednega izobraževanja. Pri individualnem, ki lahko traja 2 leti (PTI) ali 4 leta (SSI), se sami pripravljajo na izpite ter si sami poiščejo delodajalca, pri katerem bodo pridobili praktična znanja ter opravljali praktično usposabljanje (PUD). Na dvoletni individualni organizacijski model izobraževanja  se lahko vpišejo le tisti, ki imajo zaključeno triletno šolo ustrezne strokovne smeri. 
 
V dvoletni skupinski organizacijski model izrednega izobraževanja pa vpisujemo le tiste, ki imajo zaključeno triletno šolo ustrezne strokovne smeri (oblikovalec kovin - orodjar, inštalater strojnih inštalacij, avtoserviser). Na izpite se pripravljajo v majhni skupini, s predavanji in izpiti v popoldanskem času. Praktična znanja si pridobijo v naših delavnicah, praktično usposabljanje pri delodajalcu pa si poiščejo sami. V dveh letih jih naši učitelji pripeljejo do poklicne mature. Na lastno željo lahko opravljajo tudi 5. maturitetni predmet splošne mature.
 
Izobraževalni program omogoča pridobitev nacionalne poklicne kvalifikacije operater/operaterka na CNC-stroju ali upravljalec/upravljalka strojev.

 

Predmetnik

 

Nazaj

Accessibility

Opozorilo! Ta stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Kaj so piškotki?

Joomla3 Appliance - Powered by TurnKey Linux