STŠ napis (desktop)

Srednja tehniška šola Koper

STŠ napis (phone)

Sednja tehniška šola Koper

Ravnateljev nagovor ob začetku novega šolskega leta

Drage dijakinje in dijaki, spoštovane sodelavke in sodelavci, starši in skrbniki ter vsi STŠ-jevci in vsi obiskovalci naše spletne strani!

Dolgo, vroče in suho poletje se počasi poslavlja, na naslednje počitnice bo treba počakati skoraj dva polna meseca, prihaja jesen. Jesen je lahko bogata in lepa; je čas, ko nam narava podari svoje najboljše in najbolj slastne darove, pa tudi čas, ko se poletni vrvež umirja in se narava pripravlja na zimo. Upajmo, da nam bo prinesla tudi toliko dežja, da bodo struge naših prekrasnih rek in potokov ponovno polne vode, da bo nivo podtalnih voda tako visok, da nam naslednje poletje ne bo potrebno spet trepetati ob mislih, da iz vodovodnih pip ne bo priteklo nič. In seveda, naj dežuje lepo, umirjeno in počasi, pa izključno ponoči in samo med tednom, od ponedeljka do četrtka, od polnoči do petih zjutraj, čez dan pa naj nas greje prijazno jesensko sonce. In naj ne grmi preveč …

Prepričan sem, da smo se v zadnjih dveh letih veliko naučili; če drugega ne, zagotovo to, da nam ne zdravje, ne zdravo naravno okolje ni podarjeno ali samo po sebi umevno, in da je veliko odvisno od nas, našega odgovornega in zrelega ravnanja, nemara celo več kot od ukrepov in omejitev, ki nam jih zapovedujejo drugi.

Začenja se novo šolsko leto. V letošnje vstopamo z veliko mero optimizma in entuziazma. Oba temeljita na rezultatih, ki smo jih dosegli v preteklih šolskih letih, na izkušnjah, ki smo jih pridobili tisti, ki s STŠ-jem živimo že vrsto let, ter z energijo, ki nam jo vsako leto s seboj prinesejo naše nove dijakinje in dijaki, njihovi starši in, že nekaj let zapovrstjo, nove sodelavke ter sodelavci, ki jih bo tudi v letošnjem šolskem letu kar nekaj. Verjamem v vas in upam, da boste vsi »novi« postali pravi STŠ-jevci zelo hitro, nemara celo prej, kot se boste sami zavedali, pri čemer vam bomo pomagali vsi, ki STŠ-jevci smo: dijakinje in dijaki, učiteljice in učitelji, drugi strokovni in manj strokovni sodelavci, starši, socialni in poslovni partnerji.

Letošnje poletje na STŠ nismo zgolj počivali in se hladili: preuredili smo nekaj učilnic in delavnic za praktični pouk, za kar se iskreno zahvaljujem vsem učiteljem, ki so za te podvige porabili kar nekaj dni svojega zasluženega dopusta. Ker pa se skoraj nobena zadeva ne izide tako, kot smo si jo zamislili in skrbno načrtovali,

bomo kaj še postorili v septembru, morda tudi oktobru, za naprej bomo zagotovo našli kaj novega, kar smo morda spregledali, če pa nismo, se bo pojavilo samo. Dolgčas nam zagotovo ne bo.

Letošnje šolsko leto bo, upam vsaj, drugačno od preteklih dveh, kljub temu da nam kakšnih revolucionarnih sprememb na novo ustoličeni zakonodajalci niso uspeli pripraviti. Preštevilni ukrepi za preprečevanje širjenja okužb s covid-19 so odpravljeni, prav pa je, da se zavedamo, da nevarnost širjenja okužb še zdaleč ni minila, da je okuženih in bolnih veliko preveč in da je odgovornost za naše zdravje, zdravje naših najbližjih in tudi najbolj ranljivih, naša. Imamo priložnost, da dokažemo, da zmoremo – velja jo izkoristiti.

Ne glede na to, da v letošnjem šolskem letu pouka na daljavo ne pričakujemo, se proces digitalizacije v izobraževanju nadaljuje z nezmanjšano hitrostjo in intenzivnostjo. Želimo doseči cilje, ki smo si jih zastavili ter ostati (in postati) vodilna šola na tem področju v slovenski (in neslovenski) Istri, Sloveniji, pa tudi onkraj državnih meja. Nadaljevali bomo z mednarodnimi projekti, evropskimi in neevropskimi, sodelovali bomo na tekmovanjih, razpisih in dogodkih; za začetek kot eden najpomembnejših povabljencev Obrtne zbornice Slovenije na Mednarodnem obrtnem sejmu v Celju že čez dva tedna.

Vsem skupaj, še posebej pa prvošolkam in prvošolcem, maturantkam in maturantom ter dijakinjam in dijakom zaključnih letnikov v programih SPI in NPI, želim uspešno šolsko leto, polno lepih in veselih trenutkov, ki jih boste z veseljem nosili s seboj vse svoje življenje.

»Mlad človek ni prazen lonec, ki ga je potrebno napolniti z znanjem, temveč ogenj, ki ga je potrebno prižgati.« (Platon)

In če nam že napovedujejo pozimi mrzlo in poleti vročo šolo zavoljo predrage elektrike in plina, naj vas greje ogenj radovednosti in ustvarjalnosti!  Srečno!

 

Ravnatelj Iztok Drožina

Nazaj

Accessibility

Opozorilo! Ta stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Kaj so piškotki?

Joomla3 Appliance - Powered by TurnKey Linux