STŠ napis (desktop)

Srednja tehniška šola Koper

STŠ napis (phone)

Sednja tehniška šola Koper

Evropski dan jezikov – praznik jezikovne raznolikosti

»Dober dan!, Buon giorno!, Guten Tag!, Dobar dan!, Dobry den!, Buenos dias!, Goedemiddag …,« z večjezičnim pozdravom naših dijakov in v duhu modrosti »Več jezikov znaš, več veljaš« se je začelo letošnje druženje ob evropskem dnevu jezikov, ki ga na naši šoli že tradicionalno imenujemo praznik jezikovne raznolikosti. Medse smo povabili štiri zanimive predstavnike različnih narodov, ki živijo v Sloveniji,  in z njimi poklepetali v prijetnem ter sproščenem vzdušju.
 
Po ravnateljevem nagovoru so se naši gostje – Angležinja Natalie Nicholls, Norvežan Eivind Leversund, Kitajec Chang in naš profesor Edgar Dias da Cruz, ki prihaja iz Portugalske –najprej sami predstavili, nato pa smo v pogovoru, ki sta ga vodila Ajda in Ožbej, o njih izvedeli veliko zanimivega. Ob vprašanju, zakaj in kako so prišli v Slovenijo, smo slišali, da je bila pri večini gostov poglavitni razlog za selitev ali to, da živijo v Sloveniji, ljubezen, in ker se srcu, kot vsi vemo, ne da ukazovati, so se odločili, da bodo prihodnost gradili pri nas. Poudarili so, da se v Sloveniji dobro počutijo, domačini smo jih lepo sprejeli, priznali so, da se jim zdi slovenščina zapleten jezik, mi pa smo ob tem ugotavljali, da jo večina naših gostov že zelo dobro obvlada. V klepetu smo slišali še veliko življenjskih spoznanj, zabavali smo se ob pripovedovanju šaljivih zgodbic, ki so jih kot tujci doživljali predvsem zaradi nepoznavanja jezika, prijetno in zanimivo druženje pa smo zaključili ob ugotovitvi, da je poznavanje jezikov zelo koristno, saj nam v življenju odpira marsikatera »vrata«.
 
STŠ-jevci smo se ob izkušnjah gostov veliko naučili in znova dobili potrditev našega prepričanja, da je lahko jezikovna raznolikost pravzaprav pravo bogastvo, ki širi obzorja, ruši kulturne stereotipe, nas bogati, uči načel strpnosti in medsebojnega razumevanja. 
 

 
Nazaj

Accessibility

Opozorilo! Ta stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Kaj so piškotki?

Joomla3 Appliance - Powered by TurnKey Linux