STŠ napis (desktop)

Srednja tehniška šola Koper

STŠ napis (phone)

Sednja tehniška šola Koper

Sodelujemo na Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov 2022

Med 19. in 27. 11. 2022 obeležujemo Evropski teden zmanjševanja odpadkov. Letošnja tema osvetljuje problematiko tekstilnih odpadkov, ki zasedajo 4. mesto na lestvici obremenjevanja okolja (na 1. mestu je zavržena hrana).

 
TEKSTILNI ODPADKI SO IZ MODE!
 
V zadnjih desetletjih se je količina kupljenih oblačil na osebo v Evropski uniji povečala za 40 %, kar je posledica padca cen oblačil, skrajšala pa se je tudi njihova življenjska doba. Nizke cene in krajša življenjska doba oblačil pa prispevajo k vedno več tekstilnih odpadkom.
 
Evropejci vsako leto kupimo 26 kg oblačil, zavržemo jih pa kar 11 kg. V Sloveniji na leto zavržemo 17.000 ton oblačil in drugih tekstilnih izdelkov. Tekstilni odpadki so za okolje zelo obremenjujoči. Kar 87 % jih konča na odlagališčih ali v sežigalnicah, recikliramo pa samo 1 % vsega odpadnega tekstila, zato je nujno, da zmanjšamo količino odpadkov iz tekstila in odpadnih oblačil.
 
Ideje, kaj narediti z oblačili, ki smo se jih naveličali, najdete v e-priročniku na naslednji povezavi: https://etzo.gzs.si/Portals/313/Etzo22_TrajnostJeVTrendu_low.pdf
 
PRISPEVEK STŠ NA ETZO 22
 
Evropskemu tednu zmanjševanja odpadkov pa smo se pridružili tudi STŠ-jevci. V ta namen smo pripravili kviz za dijake in spodnji video.
 
Prijeten ogled in ne pozabite: KUPUJTE PREMIŠLJENO, UPORABITE ZNOVA in RECIKLIRAJTE!
 

 
Modro-zeleni
Nazaj

Accessibility

Opozorilo! Ta stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Kaj so piškotki?

Joomla3 Appliance - Powered by TurnKey Linux